Kuruluşu ve Gelişimi

Gıda teknolojisi programı 2008/2009 Eğitim ve öğretim yılında Çorlu Meslek Yüksekokulu'nun Teknik Programlar Bölümüne katılmıştır.

Programın Amacı

Gıda teknolojisi programının amacı; küçük, orta ve büyük ölçekte gıda üretimi yapan kuruluşların laboratuarlarında ve üretim departmanlarında görev yapabilecek ara eleman yetiştirmektir.

Programın Kapsamı:

 Bu programdaki öğrenciler gıdaların bileşimi, işlenmesi, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizleri, kalite kontrolü, gıda ile ilgili mevzuatları ve işletme kontrollerini teorik ve pratik olarak aldıktan sonra mezun olurlar. Bu doğrultuda öğrencilere, sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde gıda biliminde bilgili, imalat işlemlerinde becerili, gıda işleme makine ve ekipmanlarının bakımı ile onarımını yapabilecek, gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilecek, gıda laboratuarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve beceri verilir.

Gıda Teknikeri, özel sektör veya kamu kurumundaki görevi itibariyle üst düzey yönetici veya mühendis ile teknisyen arasında kendine yer edinir. Teknisyenden daha fazla teorik bilgi taşırken, mühendisten de daha fazla uygulama becerisine sahip bir ara teknik elemandır. Bu bilgi ve beceriye sahip bir tekniker, işletmelerde liderlik ve yöneticilik basamaklarında istihdam bulabilir.

Gıda teknolojisi programı mezunlarına Ön lisans diploması ve Gıda Teknikeri Meslek unvanı verilmektedir. Gıda teknikeri, alanında ön lisans düzeyinde öğretimini tamamlamış, işletmelerde ve laboratuarlarda mühendise karşı sorumlu veya mevzuata uygun şartlarda doğrudan sorumlu yöneticidir.

Gıda teknolojisi eğitimi alarak staj sonrası mezun olan öğrenciler gıda teknikeri olarak özel ve kamu sektöründe tüm gıda üretimi yapan işletme ve fabrikalarda yönetim, üretim ve laboratuar alanlarında çalışabildikleri gibi kendileri de mandıra vb. işletmeler kurarak çalışabilirler.

Misyon: Öğrencilere, sektörün talep ve gelişmelerine cevap verecek şekilde gıda biliminde bilgili, imalat işlemlerinde becerili, gıda işleme makine ve ekipmanlarının bakımı ile onarımını yapabilecek, gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilecek, gıda laboratuarlarında kalite ve kontrol yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve beceri verilir. Gıda teknikerinin, özel sektör veya kamu kurumundaki görevi itibariyle üst düzey yönetici veya mühendis ile teknisyen arasında kendine yer edinmesi için yetkinlik kazandırılır. Teknisyenden daha fazla teorik bilgi taşırken, mühendisten de daha fazla uygulama becerisine sahip bir ara teknik elemandır. Bu bilgi ve beceriye sahip bir tekniker, işletmelerde liderlik ve yöneticilik basamaklarında istihdam bulabilir. Programda pratik deneyimler yanında staj ve işyeri eğitimi uygulamamız aracılığıyla endüstri deneyimi kazandırılır. Programın bir diğer önemli misyonu da öğrencilere etik değerlerin ve mesleki standartların önemini vurgulamak ve onları çalışma hayatında başarılı olmak için hazırlamaktır. Bu sayede, mezunlar gıda işletmelerinde çalıştıkları pozisyonlarda liderlik rollerini üstlenebilir ve firmaların alanında başarısını güvence altına alabilirler.

Vizyon: Gıda teknolojisi programı mezunlarına ön lisans diploması ve Gıda Teknikeri Meslek unvanı verilmektedir. Bu kapsamda, programın vizyonu, öğrencileri; mezuniyet sonrasında katılacakları iş yaşamına hazırlamak amacıyla alanında ön lisans düzeyinde öğretimini tamamlamış, özel ve kamu sektöründe tüm gıda üretimi yapan işletme ve fabrikalarda yönetim, üretim ve laboratuar alanlarında gıda mevzuatına uygun şartlarda çalışan, sektördeki gelişim ve değişimleri takip eden, sektördeki kurum ve kuruluşların beklentilerini karşılayacak bilgi ve beceriye sahip nitelikli meslek elemanı yetiştirmektir.

Bu vizyon doğrultusunda, teknolojik altyapısıyla uygulamalı eğitim-öğretim ve bilgi odaklı araştırma faaliyetlerini benimseyen, bölgemizdeki diğer meslek yüksekokullarındaki eşdeğer bölümlere öncülük eden ve örnek olan, üniversite-sanayi işbirliğine önem veren bir bölüm olmak.

 


Duyurular Arşiv